Można kupić je w niemalże każdym sklepie ze zdrową żywnością, a także coraz częściej w popularnych marketach i dyskontach – nasiona chia są dziś jednym z hitów. Jakie są ich najważniejsze wartości odżywcze i właściwości? Jak wykorzystać je w kuchni?
Nasiona chia – co to jest?
Nasiona szałwii hiszpańskiej (łac. Salvia hispanica L.) to inaczej nasiona chia. Szałwia hiszpańska jest rośliną wywodzącą się z terenów Meksyku i Gwatemali, gdzie od wielu wieków używana jest w kulinariach.
Pod względem swojego wyglądu nasiona chia są drobne, mają owalny kształt i brązowawy kolor z ciemniejszymi plamkami.
Popularność nasion chia wynika głównie z ich wyjątkowych właściwości, które są efektem ich wartości odżywczych. Dzięki temu są one rekomendowane jako element zdrowej diety.
Wartości odżywcze nasion chia
W przypadku produktu jak nasiona chia wartości odżywcze są naprawdę korzystne, dlatego często określane są one jako superfood, czyli super żywność.
Wartość odżywcza nasion chia (w 100 g):
– 486 kcal – wartość energetyczna
– 42,12 g – węglowodany
– 30,74 g – tłuszcz
– 16,54 g – białko
– 34,4 g – błonnik
Nasiona chia zawierają duże ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu alfa-linolenowego (ALA), który jest zaliczany do grupy kwasów Omega-3.
W nasionach szałwii hiszpańskiej znajduje się też wiele cennych witamin i minerałów, w tym witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor, wapń.
Nasiona chia – właściwości
Wartościowe składniki obecne w nasionach chia powodują, że są one rekomendowane jako składnik zdrowej diety. Pomagają w poprawie działania całego organizmu, dbając o dobre samopoczucie w każdym wieku.
Główne właściwości nasion chia:
– wspomagają działanie układu trawiennego
– podnoszą poziom odporności organizmu
– pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi
– redukują ryzyko chorób układu krążenia: miażdżyca, zawał, udar
– mają silne działanie antyoksydacyjne – chronią przed wolnymi rodnikami
– zmniejszają ryzyko rozwoju cukrzycy
– wspomagają układ kostny i dbają o mocne zęby
Potrawy z nasionami chia
Nasiona chia są najczęściej sprzedawane w postaci nieprzetworzonej. Następnie można wykorzystać je w całości lub zmielić. Stosowane są do przygotowywania koktajli, jako dodatek do musli, owsianek, a także sałatek.
Z namoczonych wcześniej nasion można przyrządzić między innymi wyśmienity pudding. Nadają się także do zagęszczania potraw, na przykład do zup, sosów, gulaszów.
Za 1 kg nasion chia należy zapłacić od około 12 do 18 złotych w zależności od producenta.